Rögös túró, a mi csodaélelmiszerünk

A rögös túró a magyar konyha és gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga, amely számos kedvelt nemzeti ételünknek képezi alapját.
Rögös túró, a mi csodaélelmiszerünk

A rögös túró igazi magyar, illetve kárpát-medencei kuriózum, amelyet nálunk ismert formájában, kizárólag ebben a térségben gyártanak. A zamatos, jellegzetesen savanykás rögös túró 2019-ben kiemelkedő elismerésben részesült, ebben az évben mint hagyományos különleges élelmiszert elismerte és rögzítette nyilvántartásában az Európai Unió.

Történelmi áttekintés

A rögös túró készítése hosszú hagyományra és több száz éves múltra tekint vissza hazánkban. A túróról szóló első említések XVI. századi feljegyzésekből származnak, amelyek bizonyítják, hogy ekkor már ekkor már elődeink fogyasztották a túrót, emellett a jobbágyság egyik adózási eszköze is volt. A több mint 500 éves adófeljegyzésekből arra is fény derül, hogy gyakorlatilag minden tehéntartó jobbágyi gazdaságban vaj, tejföl és tejszín mellett túró is készült a tehéntejből. Az 1700-as évektől a túrót már a ma ismert formájában, apró szemcsékre morzsolva fogyasztották frissen, illetve tartósították is.

Egy 1922-es kiadású rendeletben már pontos meghatározását olvashatjuk tehéntúró fogalmának, amelyben az elkészítés módját is konkretizálják. Az első ismert említés kedvelt élelmiszerünk sajátos állagáról az első világháború utáni időszakból maradt fenn. A Tejgazdasági Szemle 1925-ös kiadványában azt olvashatjuk a túróról, hogy tapintásra „szemcsés vagy morzsalékos”. A túró megjelölésére használt rögös jelző is ebből az évből származik. XX. században a túró nagyüzemi gyártása is megindult. A következő jelentős esemény a túró történetében a XXI. században, konkréten 2019-ben következett be, amikor is a magyar rögös túró úniós oltalom alá került. Napjainkban minden üzlet és áruház polcain megtalálható, s rendszeresen előfordul A Lidl akciós újság lapozható online kiadványának lapjain vagy a www.auchan.hu akciós ajánlatai között.

Miért érdemes fogyasztani?

A rögös túró igazi szuperélelmiszer, amelynek rengeteg pozitív élettani hatása ismert. A túró alacsony kalóriartalommal, emellett magas fehérjetartalommal büszkélkedhet, éppen ezért súlycsökkentő diétában, illetve sportolói étrendben is teljes mértékben megállja a helyét. Kedvelt élelmiszerünk gyakran szerepel a népszerű hazai áruházak kedvezményes ajánlataiban, köztük a www.auchan.hu akciók között vagy a Lidl akciós újság lapozható formában elérhető kiadványban, árát tekintve pedig azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek gyakorlatilag bárki számára elérhetőek.

A túró rengeteg kalciumot, káliumot, vasat és foszfort, valamint B-vitaminokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik kiemelkedő eleme. Magas kalcium-tartalma révén hozzájárul a csontok egészségéhez, emellett kiemelkedő antioxidáns-forrás, így rendszeres, mérsékelt fogyasztásával számos betegség kialakulása megelőzhető.

A túró különböző kiszerelésekben vásárolható meg a hazai nagyáruzakban, amelyek akciós újságait mind egy helyen megtaláljuk a Kaufino kedvezmény gyűjtőportálon, illetve a bennük szereplő ajánlatokat és árakat akár össze is hasonlíthatjuk.

Hogyan készül?

A mi rögös túrónk a friss sajtok közé tartozik. Kellemesen savanykás, friss, és zamatos ízéről, valamint laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető nagyszemcsés szerkezetéről ismert, ám a friss sajtokhoz képest mégis eltér az elkészítése módja.

Előállítása során a tej savas vagy vegyes alvasztásával kezdődik Ezt követően az alvadékot felvágják, majd a tartályt felmelegítik, majd a gravitáció segítségével, önpréseléssel távolítják el a felesleges savót. Mindeközben fontos, hogy a rögös, morzsás, kelvirághoz hasonlítható szerkezet megmaradjon. Leszűrés után kapjuk meg a mindannyiunk által ismert rögös túrót. A túró hazai előállítási módja teljes mértékben egyedülálló. A legnépszerűbb hazai tejtermékek közé tartozó túróból minden évben közel 26 ezer tonnát állítanak elő hazánkban. Kedvelt élelmiszerünk népszerűségét bizonyítja, hogy a hazai áruházak akciós kínálatában - köztük a Lidl akciós újság lapozható kiadványában vagy épen a www.auchan.hu akciói között - gyakorlatilag minden héten szerepel, így mindig kedvező áron szerezhető be.

Kedvenc túrós ételeink

A túró rendkívül sokoldalú alapanyag, amely remekül variálható. Viszonylag semleges ízének köszönhetően sós és édes ételek alapját egyaránt képezheti. Az egyik legismertebb túrós ételünk nem más, mint a túrós csusza, amelyet általában pirított szalonnapörccel és tejföllel szoktunk fogyasztani. A túró sokak kedvencének a vargabélesnek is fontos összetevője, amely egy besütött, hagyományosan cérnametélttel készülő édes tésztaétel. Ha már a tésztaételeknél tartunk, nem maradhat ki a sorból sokak kedvence, a lágy és levegős túrógombóc, valamint a kívül roppanós, belül lágy túrós rétes sem. Ezeken túl a túró mindenféle süteménybe remekül illik, vaníliával és citromhéjjal ízesítve.

A különféle desszertek és tésztaételelek mellett a túróból ízletes kenőket vagy szendvicskrémeket is készíthetünk, amelyeket ízles szerint fűszerezhetünk, akár zöldfűszerekkel, illetve akár körözöttet is készíthetünk belőle vaj, mustár, pirospaprika, lilahagyma és tejföl hozzáadásával. A rögös túró természetesen önmagában fogyasztva is rendkívül ízletes, felhasználásának és elkészítésének pedig csak a képzelet szabhat határt.

Kapcsolódó cikkek

Olaszország híres szőlőültetvényei

Olaszország híres szőlőültetvényei

Akár fehérbort, akár vörösbort keres, az olasz szőlőültetvények elképesztő választékot kínálnak.

Édesburgonya

Édesburgonya

Akár nyersen is fogyasztható, vagy akár sütve, főzve, grillezve, pürésítve vagy salátákban is felhasználható.